12 Mart 2011

Barcelona'nın iki yüzü




           Vicky,Cristina ,Barcelona Woddy Allen'ın "en iyi film" dalında altın küre ve "en iyi yardımcı kadın oyuncu" dalında oscar alan 2009 yılı  filmi. Allen favori yönetmenlerimden olmasına rağmen, 2009 ve 2010 yıllarında başka bir gezegende olduğum için  filmi ancak bu yıl seyredebildim. İyi senaryo, güzel kadınlar, muhteşem görüntüler, iyi oyunculuk ve tabiki favori oyuncum Bardem filmi büyüleyici kılıyor.

         Aşk, bağlanma ve özgürlük üzerine bir film bu. Filmin etkileyiciliğinde  Barcelona da önemli rol oynuyor. Tarihi ve sanatsal dokusu, sanatçıları, galerileri, doğası ve dünyaca ünlü ispanyol sanatçı Gaudi'nin eserleriyle  baş rolde yer alıyor Barcelona. Filmi izleyip de Barcelonaya gitme hayalleri kurmamak mümkün değil.





            Bu yıl seyrettiğim ikinci Barcelona filmi İspanyol yönetmen A.G.Inarritu'nun Cannes'da "en iyi erkek oyuncu" ödülü alan filmi Biutiful. Inarittu "21 gram" ve "Babil" filimleriyle ilgimi çekmiş, beğendiğim ve takip ettiğim bir yönetmen. Beğendiğim bir oyuncu önemsediğim bir yönetmenin filminde olunca filmi görmek farz oldu.






         Biutiful İnarritu'nun Kendi ülkesinde çektiği ilk filmi. Biutiful'da bambaşka bir Barcelona'da geziyorsunuz. Burası kaçakçıların, ülkeye kaçak giren ve çok ağır koşullarda yaşamaya  çalışan çinli/afrikalı göçmenlerin, polisle mücadele halindeki seyyar satıcıların, uyuşturucu tacirlerinin, en dipte ve en ağır koşullarda yaşamaya çalışanların Barcelona'sı.

         "Biutiful bir ağıttır" diyor İnarritu" Bana göre Biutiful bu hayattaki kısa varlığımızın bir yansıması. Javier’i projeye katmak aç ve susamışları bir araya getirmek gibiydi…Javier’i esas özel kılan şey, ağırlığı, içsel hayatı yansıtma konusunda güçlü yetenekleri sayesinde beyazperdedeki güçlü varlığı. Bu öyle öğrenilecek bir şey değil. Buna ya sahipsinizdir, ya da değilsinizdir."

          Bardem'in neredeyse tek başına götürdüğü Biutiful, iyi senaryosu, iyi oyunculuğu, seyirciye geçen samimiyeti ve hüznü ile bir başyapıt.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ses verenler